Lebel & Bouliane
camera02_View02-.-web.jpg

Bluffs House

Conceptually, the process of erosion plays a critical role in the development for the parti of Bluffs House. Conceived as an emergent stone mass rising out of the cliff crest, the house itself has been eroded into two cranked forms. Each hemisphere of the house contains the primary program, bisected by a voluminous three-story atrium and connected by bridges. ­­­­­­­

The ground floor has been designed for large gatherings, with an open concept between living and dining spaces opening out to a rear terrance. The second floor houses the children’s bedrooms and the master suite. Every space in the house has a view optimized to either the panoramic view of Lake Ontario to the south or to the forested hill of the ravine to the north, with natural light permeating nearly every niche.

Given the constraints of the site development, the design of the landscape and rear year is modest in its intentions. Two small wood decks flank a (reflecting) pool, formally extending the masses of the house southward towards the requires slope set back. Instead, available area on the second and third floor roofs has been commandeered with wood terraces. The former becomes a private extension of the children’s study area, the latter an extension of a third floor sky-room.

Currently under construction. 

_DSC5625retouched-web.jpg

Bluffs House

 

Conceptually, the process of erosion plays a critical role in the development for the parti of Bluffs House. Conceived as an emergent stone mass rising out of the cliff crest, the house itself has been eroded into two cranked forms. Each hemisphere of the house contains the primary program, bisected by a voluminous three-story atrium and connected by bridges. ­­­­­­­

The ground floor has been designed for large gatherings, with an open concept between living and dining spaces opening out to a rear terrance. The second floor houses the children’s bedrooms and the master suite. Every space in the house has a view optimized to either the panoramic view of Lake Ontario to the south or to the forested hill of the ravine to the north, with natural light permeating nearly every niche.

Given the constraints of the site development, the design of the landscape and rear year is modest in its intentions. Two small wood decks flank a (reflecting) pool, formally extending the masses of the house southward towards the requires slope set back. Instead, available area on the second and third floor roofs has been commandeered with wood terraces. The former becomes a private extension of the children’s study area, the latter an extension of a third floor sky-room.

Currently under construction. 

 
Location: Toronto, ON
 
Completion: 2019
 
Rendering: Lebel & Bouliane