Lebel & Bouliane
FIELD_summer.jpg

Clearview Public Library

Seizing the opportunity to create a new community hub in Stayner, ON, Lebel & Bouliane was commissioned to design the new Clearview Public Library Branch, to be constructed adjacent to the Stayner Community Centre and Arena. The project also involves improvements to the Community Centre, including upgrades to the façade of the building, the subdivision of the community hall (to allow for smaller groups of users to take advantage of the space), and the creation of a Commemorative Gallery for the Township.

Integrating the three programmatic functions of the Community Centre into a single cohesive institution, our approach to the design is a twofold response – maximizing the possibility of shared-use spaces while creating a bright, engaging and significant public building.

Situating the library to the east of the existing community centre will maximize views to the surrounding landscape. Driven by the typical shed/barn roof typology, the vaulting of the main space allows for natural light to flood the interior space from high clerestory windows while also gesturing to the new, iconic main entrance to the facility.

To integrate the new library with the existing arena, the design incorporates a central Community Atrium space – a beautiful and bright entry vestibule to showcase the community’s history and sporting prowess (go Siskins!).

Currently under design development. 

from parking lot.jpg

Clearview public library

 

Seizing the opportunity to create a new community hub in Stayner, ON, Lebel & Bouliane was commissioned to design the new Clearview Public Library Branch, to be constructed adjacent to the Stayner Community Centre and Arena. The project also involves improvements to the Community Centre, including upgrades to the façade of the building, the subdivision of the community hall (to allow for smaller groups of users to take advantage of the space), and the creation of a Commemorative Gallery for the Township.

Integrating the three programmatic functions of the Community Centre into a single cohesive institution, our approach to the design is a twofold response – maximizing the possibility of shared-use spaces while creating a bright, engaging and significant public building.

Situating the library to the east of the existing community centre will maximize views to the surrounding landscape. Driven by the typical shed/barn roof typology, the vaulting of the main space allows for natural light to flood the interior space from high clerestory windows while also gesturing to the new, iconic main entrance to the facility.

To integrate the new library with the existing arena, the design incorporates a central Community Atrium space – a beautiful and bright entry vestibule to showcase the community’s history and sporting prowess (go Siskins!).

Currently under Construction.

 

Client: Clearview Township

Location: Stayner, ON

Area: 7,500 sf

Completion: 2019

Rendering: Lebel & Bouliane