Lebel & Bouliane
port+hope+2.jpg

Port Hope House

Emerging from agricultural fields at the edges of a small Southern Ontario town and reaching out towards the 30 meter high bluffs of Lake Ontario, the Port Hope House is a project which investigates and celebrates the rugged morphology and complex geometry of the landscape and natural features in which it is embedded. Foundations and cladding are pulled apart – like a stressed landscape where rock becomes fractured over millennia – to form views, create program and introduce a fluid and natural internal circulation.

Although formally complex, the program is simple and expressed with few materials. Light, materiality and views combine to express the architectural interior. The exterior is drawn into the building at each extremity, drawing visitors to the living room (to the south) and into the home theatre (to the north) where the building's double curvature invites you to step out to the pool and onto the land.

From the living room, a future bridge and deck will allow owners and guests to step out of the house and float across the rail gully to the edge of Lake Ontario's magnificent bluffs. 

Completed during Luc Bouliane's tenure as Project Architect with Teeple Architects in Toronto. 

port+hope+2.jpg

Port hope house

 

Emerging from agricultural fields at the edges of a small Southern Ontario town and reaching out towards the 30 meter high bluffs of Lake Ontario, the Port Hope House is a project which investigates and celebrates the rugged morphology and complex geometry of the landscape and natural features in which it is embedded. Foundations and cladding are pulled apart – like a stressed landscape where rock becomes fractured over millennia – to form views, create program and introduce a fluid and natural internal circulation.

Although formally complex, the program is simple and expressed with few materials. Light, materiality and views combine to express the architectural interior. The exterior is drawn into the building at each extremity, drawing visitors to the living room (to the south) and into the home theatre (to the north) where the building's double curvature invites you to step out to the pool and onto the land.

From the living room, a future bridge and deck will allow owners and guests to step out of the house and float across the rail gully to the edge of Lake Ontario's magnificent bluffs. 

Completed during Luc Bouliane's tenure as Project Architect with Teeple Architects in Toronto. 

 
Location: Port Hope, ON
 
Publications: 
Azure MagazineOur HomesGlobe and Mail
 
Awards:
Honourable Mention for Design Excellence 2015 Ontario Association of Architects Awards.
 
Photography: 
Bob Gundu, Scott Norsworthy